Eenderde van de Nederlanders vindt duurzaamheid een belangrijk criterium als ze kiezen wat ze gaan kopen, en meer dan de helft houdt er in elk geval rekening mee. Ruim 60% denkt dat ze in de komende jaren duurzame aspecten meer gaan meewegen bij de aanschaf van producten. Er is dus echt iets aan de hand. Voor het eerst is er heel veel aandacht voor, en voelt het alsof er een grote verandering aan de gang is. Iedereen wil nu iets doen. 

Ook voor ons dus de hoogste tijd om nieuwe doelen te stellen om de toekomst tegemoet te treden en de wereld te behouden zoals we die nu kennen, wat begint bij de productie van biologische stoffen. 

Onze biologische stoffen, verkrijgbaar in de kwaliteiten Jersey, Poplin en French Terry, worden geproduceerd door leveranciers die GOTS-gecertificeerd zijn. Global Organic Textile Standard (GOTS) is opgericht om het hele proces van grondstof tot biologische kleding te certificeren. 

Hierbij wordt gekeken naar de grondstoffen en of het productieproces milieubewust en sociaal verantwoord is. De gebruikte chemicaliën mogen bijvoorbeeld niet giftig zijn voor mensen en moeten biologisch afbreekbaar zijn. Er zijn ook richtlijnen voor arbeidsomstandigheden.

Volgens de GOTS-standaard moeten de verwerkingsprocessen die water gebruiken, alles rapporteren wat betreft het gebruik van chemicaliën, energie, waterconsumptie en de behandeling van restwater, inclusief het verwerken van afval. Ook het afvalwater van al deze processen moet verwerkt worden in een functionele afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Bij het verven wordt veel water gebruikt om te spoelen. Het spoelwater wordt in deze fabrieken gezuiverd en opnieuw opgenomen in het productieproces, wat betekent een gesloten watersysteem.

Milieuvriendelijk wasmiddel

Hoe we met onze kleren omgaan bepaald voor een deel hoezeer ze het milieu belasten. Sterker nog, het grootste deel van de CO2-uitstoot en energieverbruik van een doorsnee kledingstuk wordt veroorzaakt door wassen en andere nazorg. Meer dan door de materialen, productie en distributie samen. Daar kun je eenvoudig wat aan doen. Wil je dat de stoffen biologisch blijven, gebruik dan een ecologische en meer milieuverantwoorde wasmiddel dat geen giftige stoffen bevat. Bijkomend voordeel is dat er dan ook geen giftige stoffen in het afvalwater en vervolgens ons grondwater terechtkomen. 

Benieuwd naar onze organic artikelen? Je kunt het vinden op de webshop van Quality Textiles, onder artikelcode OR.